Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erwin Johannes Eugen Rommel (1891. november 15., Heidenheim1944. október 14., Herrlingen) német tábornagy.

 

Élete 

Rommel már serdülő korában katona szeretett volna lenni. 1912-ben belépett a német hadseregbe, a 124. gyalogezredben szolgált. Parancsnoka felfedezte rátermettségét, ezért tiszti iskolába küldte. Az I. világháború elején egy rohamcsapat tisztje volt, az első vonalban szolgált. 1914 szeptemberében puszta bajonettel támadt 3 francia katonára, a kézitusában megsérült, kórházba került, majd hősi cselekedetét a Vaskereszttel jutalmazták. 1915 elején visszatért a frontra, ahonnan az év végén keletre helyezték, a hegyvidéki hadműveleteket végrehajtó Alpesi Hadtesthez (Alpenkorps). 1916-ban a románok ellen harcolt, majd Olaszországban a Caporettói áttörésnél rohamcsapatával megszolgálta az akkor létező legmagasabb német katonai kitüntetést, a Pour le Mérite-t. 1918 januárjától az Alpenkorps törzsében szolgált.

A háború után is katona maradt, Drezdában, majd 1929-ben Stuttgartban szolgált. Eközben könyvet írt, Gyalogság előre címmel. Ezt a könyvét maga Hitler is olvasta és 1933-ban, a nácik hatalomra jutása után pártfogásába vette a tehetséges katonát. A Potsdami Akadémián már vezérezredes volt. 1939-ben a lengyel hadjárat során Hitler testőrségének parancsnoka lett. A Führer olyannyira meg volt elégedve szolgálataival, hogy felajánlotta neki, szolgálhat bármely alakulat élén. Rommel a 7. páncélos hadosztályt választotta, ezen alakulat parancsnoka lett a franciaországi hadjárat idején. Hadosztályával sikert-sikerre halmozott, az alakulatot jellemzően Szellemhadosztálynak nevezték. Bátor, sokszor vakmerő hadmozdulatai miatt ért el sikereket.

A 7. páncélos hadosztály eredményei:

  • napi 50-60 km előrenyomulás (volt olyan nap, hogy 160 km-t!)
  • több száz kilőtt ellenséges páncélos
  • 97 000 hadifogoly
Rommel halotti emlékműve Németországban
Rommel halotti emlékműve Németországban

Rommel megkapja a Vaskereszt Lovagkeresztjét. 1941. februárjában kinevezték a Deutsches Afrika Korps élére, amely alakulattal egymás után érte el sikereit, visszafoglalta Tobrukot. A tábornagy 1942 őszén elutazott Németországba pihenni, ezt használta ki Bernard Montgomery, aki 1942. októberében támadást indított El-Alameinnél, és legyőzte az Afrikakorpsot. Rommel visszaérkezése sem segített, a „tengely” seregei 1943. május 13.-án megadták magukat.

Ekkor Rommel már Európában tartózkodott. Egy rövid ideig Olaszországban szolgált, azonban ténykedését nem koronázta siker, mivel az olaszokhoz való hozzáállása itt sem változott. majd Franciaországban a B-hadseregcsoport élére került. Rundstedttel szemben úgy gondolta, hogy a szövetségesek Normandiában fognak partraszállni, ezért megpróblát mindent elérni a normandiai partszakasz megerősítése érdekében. A normandiai partraszállásnál nem tartózkodott a helyszínen, így a német csapatok is késve reagáltak. Rommel ismét későn érkezett vissza, a partraszálló erők áttörték a partszakaszon felállított német védrendszert.

Nem sokkal ezután súlyos sérülést szenvedett, és kórházba került. Bár nem vett részt tevőlegesen a Hitler-ellenes összeesküvésben, a Gestapo emberei mégis rátaláltak, és öngyilkosságra kényszerítették (1944. október 14-én).

 

forrás: wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

armania1828@citromail.hu

(Fidram Tibor, 2013.10.24 20:32)

nincs

armania1828@citromail.hu

(Fidrám Tibor, 2010.07.26 18:25)

ez a véleményem. Tibor

fritz47.windowslive@hotmail.com

(FIDRÁM TIBOR, 2010.07.02 08:15)

Elnézést, ez a címem a helyes. Ha Valakinek véleménye lenne Rommel - lel kapcsolatos megjegyzésemre, ezen várom Véleményét! Tisztelettel, Fidrám Fritz Tibor.

armania1828vcitromail.hu

(fidrám tibor, 2010.04.19 19:22)

évtizedek óta tanulmánxozom ERVIN ROMMEL ÉLETÉT, PÁLAFUTÁSÁT, ÉS KIJELENTEM A VILÁG LEGNAGYOBB HADVEZÉRÉT LÁTOM BENNE! EZT A TEHETSÉGÉT MÉG MONTGOMERRI IS TISZTELTE, AKINEK FIA, ÉS ROMMEL FIA EGYÜTT TESZIK TISZTELETÜKET ROMMEL SÍRJA MELLETT, ELŐTT!