Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tigris II eredeti német nevén Panzerkampfwagen VI Ausf. B egy német nehézharckocsi volt a II. világháborúban, melyet a Pzkw VI Tiger I alapján fejlesztettek ki. Súlya 68 tonna volt, elölről 185mm-es páncélzat védte és 88m-es KwK 43 L71 löveggel volt felszerelve.
A "Királytigris" (King Tiger vagy Royal Tiger) elnevezést a szövetséges katonák adták neki, ennek német megfelelőjét, a Königstiger megnevezést a német hadsereg hivatalosan sohasem használta.
Különösen nehéz páncélzata és nagy erejű lövege valamennyi amerikai és brit harckocsi fölé helyezte a nyugati fronton. A szovjet harckocsiknak is megfelelő vetélytársa volt keleten. Mivel azonban csak a háború végéhez közel fejlesztették ki és viszonylag kis számban gyártották le, jelentősége a harcokban csekély maradt.
A Tigris II volt a második világháborús német harckocsifejlesztés csúcspontja és akárcsak elődje, a Párduc, rendelkezett a modern harckocsik minden lényeges tulajdonságával. Fontos újítás volt a döntött páncél, amelyet korábban legsikeresebben a szovjet T-34-esnél alkalmaztak. Ez hatékonyabb védelmet nyújtott a becsapódó lövedékek ellen, mint az addig elterjedt, például a Panzerkampfwagen IV vagy a Tigris I esetében használt függőleges változat. Nem ismert hogy éles harcban valaha is átlőtték a páncélzatát, csak repülőgépről ledobott bombával sikerült elpusztítani.
Akárcsak a Tigris I-nél, a Tigris II-nél is a Porsche GmbH és a Henschel cégek versenyéből az utóbbi került ki győztesen, ám az első 50 tankot még Porsche toronnyal gyártották.
 
forrás: wikipédia
 
Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II

Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II

Tiger II
Általános tulajdonságok
Személyzet 5
Hosszúság 7.62 m
Szélesség 3.755 m
Magasság 3.09 m
Tömeg 69.8 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 150 mm
Elsődleges fegyverzet 88 mm KwK 43 L/71
Másodlagos fegyverzet 2×7.92 mm MG
Mozgékonyság
Motor V-12 Maybach HL 230 P30
700 hp (515 kW)
Felfüggesztés torziós rugó
Sebesség 41.5 km/h
Fajlagos teljesítmény 10 hp/tonne
Hatótávolság 170 km
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.